Emotiemeter

Een emotiemeter is een meetinstrument waarmee je de emotie op een moment van een persoon kunt achterhalen. Hier gaan wij vertellen over het belang van het meten van emoties, ons uitgangspunt (is in ontwikkeling) en vertellen wij daarna over onze ontwikkelde emotiemeter -app. 

 

1: Het belang van het meten  van emoties

Eetbuien zijn vaak een gevolg van een sterk aanwezige emotie. Deze emotie die aanzet tot een eetbui kan voor iedereen anders zijn. Een diëtist is er meestal niet bij als een eetbui er aan komt, is, of is geweest. Het kan soms lastig zijn om je toen gevoelde emoties van oude eetbuien die zijn geweest naderhand uit te leggen. Daarom vinden wij het belangrijk om op een eenvoudige manier inzicht te krijgen in de emoties van een cliënt in verhouding met de status van zijn eetbui (voor, tijdens, na). Met als doel hier de behandeling op aan te kunnen passen en de eetbuien te verminderen en uiteindelijk te voorkomen. 

 

2: Ons uitgangspunt/uiteindelijke doel

Om een (emotie) eetbui te kunnen signaleren, hebben we meerdere malen per dag gegevens van de emoties en gevoelens van de cliënt nodig. Maar hoe kun je daar achter komen? en nog beter nog: hoe kun je daar op tijd achter komen?.. Daar hebben wij lang over na gedacht: Ons uitgangspunt / uiteindelijke doel is een app op je telefoon die meerdere keer per dag(op basis van de ernst van de eetbuien) je emoties scant via de voorste camera op je telefoon. (zie hieronder het filmpje om een beeld te krijgen van ons uiteindelijke doel)

3. Ons ontwikkelde Emotiemeter app: ''Emotiscan''

Omdat we nog op zoek zijn naar een ontwikkelaar en een vormgever voor bovenstaand idee, hebben wij tot die tijd zelf een app ontwikkeld om zo alsnog achter de emotie te kunnen komen zonder de bovengenoemde scanner via de camera. 

 

Wij hebben een app ontwikkeld: De ''Emotiscan'' App. 

Met de Emotiscan krijgt de cliënt meerdere malen per dag(afhankelijk van de ernst van de eetbuien) een melding/pop-up op zijn telefoon met een aantal emoticons keuzes die voor veel mensen bekend zijn van Whatsapp. De cliënt kan nu aangeven welke emoticon het beste bij zijn gevoel/emotie past op dat moment. Wanneer er een risicovolle emotie (de emotie die bij deze persoon leidt tot eetbuien) aangeklikt is, wordt deze cliënt direct doorgestuurd naar Eetmaatje.nl voor hulp om: de eetbui te voorkomen, tips tijdens een eetbui en tips na een eetbui. 

Aangekomen op Eetbuimaatje.nl kan de cliënt aangeven of hij een eetbui aan voelt komen, of dat de eetbui er nu is, of dat de eetbui net achter de rug is. Daarbij volgen direct tips om de cliënt te helpen. Na het doorlopen van de stappen is er ruimte voor opmerkingen voor de cliënt. Dit gebruiken we om te checken hoe het gegaan is en voor opmerkingen over zijn emotie en over zijn gevoerde actie tegen de eetbui en om te checken of de scan goed is gegaan. De diëtist krijgt wekelijks een overzicht beschikbaar met de ingevulde emoticons en gevoerde acties en opmerkingen op eetbuimaatje.nl. 

 

Emotiscan kan een emotie meten door middel van de ingevulde pop-up van Emotiscan op de telefoon.

 

In de toekomst willen we ook een nog secuurder resultaat om steeds beter in te kunnen schatten wanneer de eetbuien aankomen en op precies de juiste manier de pop-up te laten verschijnen. Dit willen we gaan doen in combinatie met de hartslag(smartwatch) en  telefoongebruik(verveling zoals langer als 10 minuten scrollen op Facebook etc.) Naarmate de cliënten de app gebruiken verkrijgen we informatie waardoor we iedere keer de app op de client aan kunnen gaan passen..

 


Zou u de Emotiscan App gebruiken?

© Lieke Klein Gunnewiek, Kirsten van Heel, Janneke Otker, Chelsea van Tessel . Studenten Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen